Inhoud
Vervoer voor iedereen, aangevuld door maatwerk voor de reizigers die het echt nodig hebben. Aanhakend bij het Verdrag inzake de rechten van personen met een handicap was het de ambitie van de gemeente Borne om tot een vervoersoplossing te komen waardoor iedereen kan participeren in de samenleving, zonder onderscheid tussen burgers met en zonder een beperking. De zelfstandigheid van de reiziger staat centraal. De reiziger kiest zelf voor een beschikbare vervoersoplossing die past bij zijn of haar wensen en mogelijkheden op een bepaald moment.
In deze visie op het zorgvervoer organiseert de gemeente niet het vervoer, maar faciliteert de mogelijkheid om gebruik te kunnen maken van het vervoer en hierin keuzes te maken.
Aanbesteding
De gemeente heeft samen met ITS door middel van een marktconsultatie onderzoek gedaan naar het inrichten van de opdracht evenals het bepalen van de meest geëigende inkoopmethode om de ambities van de gemeente te realiseren. Uit de marktconsultatie werd duidelijk dat het beoogde vervoersmodel op dat moment niet in Nederland bestond en om een verandering in denken van alle partijen vroeg. Ook werd duidelijk dat de vervoersmarkt nog niet toe was aan dit innovatieve vervoersmodel.
Uiteindelijk is besloten het zorgvervoer op een meer traditionele wijze met twee aanbestedingsprocedures op de markt te brengen. Bij het formuleren van de opdrachten is getracht zoveel mogelijk recht te doen aan de ambities van de gemeente zonder de behoefte vanuit de markt aan zekerheid over de bezettingsgraad uit het oog te verliezen. Van het vervoersysteem Aanvullend Openbaar Vervoer, vormgegeven vanuit de Wmo 2015, kan iedere inwoner van de gemeente gebruik maken, ook zonder indicatie. Voor de inwoners die niet van andere vervoersoplossingen gebruik kunnen maken, kan de gemeente een indicatie afgeven voor een bepaald aantal door de gemeente te vergoeden kilometers.
De aanbesteding Jeugdvervoer, omvat leerlingen- en jeugdwetvervoer. Ook voor het leerlingenvervoer geldt dat iedere jongere al dan niet met indicatie van de gemeente, gebruik kan maken van het vervoer.
ITS heeft vanaf het begin de vele overleggen tussen de verschillende stakeholders begeleid en samen met de gemeente de inkoopstrategie bepaald. ITS heeft de aanbestedingsstukken opgesteld, de aanbestedingen begeleidt en de contractdocumenten opgesteld.
Behaalde resultaten:
Eind mei 2019 zijn de aanbestedingen afgerond. Brookhuis Personenvervoer heeft zowel het Aanvullend Openbaar Vervoer als het Jeugdvervoer gegund gekregen